Ostajan opas: Rollaattorin valinta

Rollaattori ja erilaiset kävelytelineet antavat lisää tukea, mahdollistavat kävelyn tauottamisen ja helpottavat kantamusten kuljetusta, kun jalkojen voimat alkavat heikentyä tai sairaus rajoittaa liikkumista. Lue oppaasta ohjeet sopivan rollaattorin valintaan.

Kun liikkuminen tai vaikkapa kauppaostosten kantaminen alkaa käydä raskaaksi, on aika harkita rollaattoria. Rollaattori ja erilaiset kävelytelineet antavat lisää tukea, mahdollistavat kävelyn tauottamisen ja helpottavat kantamusten kuljetusta, kun jalkojen voimat alkavat heikentyä tai sairaus rajoittaa liikkumista. Lisätuki antaa liikkumisen helppouden lisäksi myös turvaa, sillä se ehkäisee kaatumista liukkaallakin kelillä. Käyttäjälleen hyvin sopiva liikkumisen apuväline mahdollistaa toimintakyvyn ylläpitämisen ja aktiivisen elämäntavan säilyttämisen, sillä turvallinen olo ja jaksamisen varmistaminen saavat apuvälineen tarvitsijan helpommin liikkeelle.

Mutta millainen rollaattori sopii kenelle ja mihin käyttöön? Liikkua pitää sisällä ja ulkona, käyttäjiä on laidasta laitaan ja pelkän hinnan lisäksi myös rollaattorien ominaisuudet vaihtelevat. Laadimme tämän ostajan oppaan, jonka avulla oikeanlaisen rollaattorin valinta on askeleen verran helpompaa! Kun käytännön ominaisuudet ovat kohdillaan, voi hankinnan viimeistellä mieluisalla värillä, jonka jälkeen ulkoilu on jälleen hauskaa.

Rollaattori sisäkäyttöön

Useat rollaattorit on suunniteltu liikkumaan hyvin eri pohjilla ja erilaisissa olosuhteissa, mutta varsinkin syys- ja talviaikaan saman tuen käyttäminen sisällä ja ulkona ei ehkä ole ideaaleinta. Pienemmässä asunnossa seinät ja kalusteet voivat antaa riittävästi lisätukea jos olo on hutera, jolloin sisälle ei välttämättä tarvita rollaattoria tai kävelytukea lainkaan. Avarampaan tilaan voi harkita kevyttä kävelytelinettä, tai ainoastaan sisäkäyttöön tarkoitettua rollaattoria. Pelkästään sisälle tarkoitetut rollaattorit ja kävelytuet ovat usein edullisia, joten budjettia ei tarvitse tuplata vaikka päättäisittekin hankkia ulos ja sisälle eri tuet.

Sisällä käytettävän rollaattorin ominaisuudet

  • Vain sisäkäyttöön suunnitellut rollaattorit ovat pieniä, kapeita ja varsin kevyitä, usein kolmipyöräisiä. Pienet pyörät kääntyvät ketterästi ja kevyesti pienessäkin tilassa.
  • Sisäkäyttöisen rollaattorin paino voi olla vain hiukan reilut 6 kiloa.
  • Pieni kannellinen kori helpottaa tavaroiden tai vaikkapa ruoan siirtämistä. Käyttäjän painon kestävä istuin on harvoin tarpeellinen sisärollaattorissa.
  • Rollaattorin tai kävelytuen korkeus säädetään käyttäjän mukaan. On tärkeää valita rollaattori, joka ei ole liian korkea mutta ei myöskään liian matala, jotta käyttöasento on hyvä ja turvallinen. Sopiva korkeus on noin puolet käyttäjän pituudesta, mutta tämän voi tarkistusmitata tarkistamalla millä korkeudella käyttäjän ranteet ovat, kun hän seisoo suorassa.
  • Vaikka sisärollaattorit ovat kevyitä, ovat ne myös kestäviä. Kiinnittäkää huomiota kunkin mallin painorajoihin.

Näitä tuotteita suosittelemme

  • Kolmipyöräinen kevyt rollaattori Delta 3
  • Pieni ja ketterä kävelyteline Let’s Go
  • Pyörällinen, helposti ohjattava ja ketterästi kääntyvä Modelito istuin

Rollaattori sisä- ja ulkokäyttöön

Kaikista kätevintähän on käyttää samaa välinettä sekä sisällä että ulkona, jolloin säilytystilaa ei tarvita kahdelle ja rollaattoriin on ehkä myös mahdollista panostaa hiukan enemmän rahallisestikin. Näissä monikäyttöisissä rollaattoreissa on kuitenkin paljon vaihtoehtoja ja eroja, jolloin valinnan tekeminen voi olla vaikeaa.

Kiinnitä näihin ominaisuuksiin huomiota rollaattoria valitessa

  • Millainen säilytystila rollaattorille on, eli kuinka tiiviisti sen olisi hyvä mennä kasaan? Usein edullisemmat mallit eivät mene yhtä pieneen säilytystilaan, kuin hiukan paremmat rollaattorit, mutta nämä riittävät hyvin jos tuelle on säilytystilaa myös täysin avattuna. Osan rollaattorimalleista saa helposti laitettua hyvinkin pieneen kasaan, mikäli säilytystila on vähissä. Mikäli rollaattoria kuljetetaan säännöllisesti autossa, on hyvä että apuväline on nopea ja helppo taitella pieneksi.
  • Missä rollaattorin käyttäjä asuu? Kerrostalossa on tärkeää, että rollaattori on joko riittävän kevyt kantaa rappusissa, tai että se mahtuu hyvin hissiin. Maantasalla asuessakin on hyvä huomioida, että mahdolliset rappuset selätetään rollaattorinkin kanssa helposti.
  • Millaisessa maastossa kävelytukea tarvitaan? Pienet ja kevyet pyörät sopivat tasaisille alustoille, kuten sisäkäyttöön, kävelyteille ja asfaltille. Vaikeammassa maastossa, kuten hiekka- ja sorateillä, luontopoluilla, lumessa tai pihamaalla auttaa huomattavasti jos rollaattorissa on isommat ja mahdollisesti myös jousitetut renkaat. Isot renkaat helpottavat myös erilaisten kynnysten ja korokkeiden ylittämistä.
  • Käytetäänkö rollaattoria paljon myös istumatukena? Esimerkiksi pidemmillä kaupparetkillä pieni lepotauko voi tehdä terää, jolloin on hyvä jos rollaattorissa on selkätuki lisäämässä mukavuutta ja turvallisuutta. Jos rollaattori on lähes täysin ainoastaan kävelytuki eikä sillä istuta juurikaan, riittää myös edullisempien mallien kevyt ja tueton istuinosa. Napakka kangaspenkki voi olla usein kestävämpi ja mukavampi, kuin muovinen ja täysin joustamaton istuinosa.
  • Onko rollaattori ensisijaisesti lisäapu kaupassa käynnille tai tavaran kuljetukselle? Mikäli rollaattorin käyttäjä liikkuu vähän ulkona tai pystyy edelleen ulkoilemaan tasaisella ilman kävelytukia, kannattaa harkita ostoskärryrollaattoria. Näissä rollaattoreissa on kiinteä ostoskori, jonka tilavuus on huomattavasti tavallista rollaattoria suurempi. Isot pyörät tekevät ulkona ja kaupoissa liikkumisesta helppoa. Painavia kantamuksia ei saa laittaa rollaattorin kahvoille roikkumaan, sillä se tekee rollaattorista epävakaan.
  • Potkurollaattori soveltuu vauhdikkaalle ulkoilijalle, joka ylläpitää kuntoa ja kehon hyvinvointia taajamareiteillä tai ulkoilureiteillä – isot ja leveät pyörät mahdollistavat liikkumisen hiukan haastavammassakin maastossa. Neljä pyörää ja vahva runko tekevät liikkumisesta varmaa, jonka lisäksi hyvät jarrut mahdollistavat alamäkienkin laskettelun turvallisesti. Potkurollaattori sopii ympärivuotiseen käyttöön, sillä se liikkuu hyvin myös lumessa.
  • Valitkaa rollaattorimalli, jonka korkeussäädöt ja painorajat soveltuvat hyvin käyttäjälleen. Näin varmistatte ergonomisen ja turvallisen käytön. Rollaattorin oikea korkeus on yleensä noin puolet käyttäjän korkeudesta, mikä on sama kuin korkeus jolla ranteet ovat kun ihminen seisoo suorassa. Tarkoitus ei ole nojata rollaattoriin niin, että ylävartalo on rollaattorin päällä.

Näitä tuotteita suosittelemme

Muut liikkumisen apuvälineet

Jos liikkuminen on kohtuullisen sujuvaa eikä esimerkiksi kantamuksia ole usein, saattaa rollaattorin hankinta olla vielä liian suuren kynnyksen takana. Ja onhan rollaattorin kaltainen kävelytuki jo varsin näkyvä apuväline, mikä kertoo ikääntymisen tai sairauden tuomista vaivoista, joten ymmärrettävästi ensimmäisen rollaattorin hankinta ei aina ole kaikista mieluisin projekti.

Muita liikkumisen apuvälineitä ovat erilaiset kävelykepit ja kyynärsauvat, jotka antavat pientä lisätukea ja tuovat varmuutta liikkumiseen. Liikuntakyvyn heikkenemisen myöntäminen voi olla vaikeaa, joten tyylikäs kävelykeppi voi helpottaa siirtymistä ja olla lempeä tapa keventää arkea. Kävelysauvat ja kävelykepit soveltuvat myös väliaikaisiin, toispuoleisiin liikkumisen haasteisiin esimerkiksi tapaturman tai vamman jälkeen.

Kävelykepeistä ja -sauvoista kannattaa siirtyä rollaattoriin tai kävelytukeen, kun toispuoleinen tuki ei enää riitä turvalliseen liikkumiseen, kun liikkumiseen kaivataan istumataukoja tai kun kantamusten kuljetus ei enää onnistu.

Onko valinta vaikeaa? Tulkaa kokeilemaan rollaattoreita myymälään!

Rollaattori tai muu kävelytuki on iso hankinta, joka kannattaa tehdä harkiten. Käyttäjälleen sopivat ominaisuudet, oikeanlaiset säädöt ja arjen käyttömukavuus varmistavat, että rollaattoria tulee myös käytettyä ja että se hoitaa hommansa turvallisena liikkumisen apuvälineenä.

Mikäli rollaattorin valinta verkkokaupasta tuntuu vaikealta, palvelevat Tampereen ja Turun myymälämme. Autamme paikan päällä valitsemaan rollaattorin, joka vastaa ominaisuuksiltaan ja hintaluokaltaan käyttäjänsä tarpeisiin täydellisesti.