Hengityssuojaimet ja pisaravisiirit

Kasvomaskit, hengityssuojaimet ja pisaravisiirit auttavat oikein käytettynä käyttäjäänsä suojautumaan eri tartuntataudeilta, pölyltä ja muilta ilmassa siirtyviltä epäpuhtauksilta. Erilaisia kasvomaskeja ja hengityssuojaimia käytetään erityisesti asiakaspalvelussa, terveydenhuollossa ja työpaikoissa, joissa ilmassa on paljon kemikaalihöyryjä, pölyä tai muita pienhiukkasia. Vaikka useat pienhiukkaset eivät aiheuta nopeasti oireita, voi pitkäaikainen altistuminen synnyttää vakaviakin terveyshaittoja. Tämän takia onkin tärkeää, että hengityssuojain istuu kasvoille tiiviisti ja suojaustaso on altistaville hiukkasille riittävä, jotta suoja voi tehdä tehtävänsä.

Kasvomaskeja, suojaimia ja visiirejä valmistetaan eri materiaaleista ja eri suojaustasoilla, joten tarkista tuotteen tiedot huolellisesti, jotta pystyt valitsemaan kuhunkin käyttökohteeseen riittävästi suojaavan hengityssuojaimen.

Hengityssuojain suojaa käyttäjäänsä

Erilaisten hengityssuojainten ja kasvomaskien tärkein tehtävä on suojata käyttäjäänsä, estämällä esimerkiksi pisaratartuntana leviävien epäpuhtauksien pääsemisen suun ja nenän limakalvoille sekä vähentää keuhkoihin päätyvien hiukkasten ja aerosolien määrää. Kasvomaski suojaa käyttäjäänsä tautien lisäksi myös esimerkiksi hienolta pölyltä tai pienhiukkasilta, jotka ovat hengitysilmassa ja jotka ovat terveydelle haitallisia.

Jotta hengityssuojain, kasvomaski tai pisaravisiiri suojaa käyttäjäänsä sekä käyttäjän kanssa samassa tilassa olevia henkilöitä toivotulla tavalla, täytyy osata valita riittävään suojausstandardiin yltävä suojain. FFP1-luokan hengityssuojain suojaa myrkyttömiltä hiukkas- ja nesteaerosoleilta, FFP2 suojaa terveydelle vaarallisilta kiinteiltä ja nestemäisiltä hiukkasilta ja FFP3 suojaa myrkyllisiltä pölyiltä. Kevyimmät kertakäyttöiset kasvomaskit, suunenäsuojukset ja kangasmaskit eivät suojaa ilmateitse leviäviltä hiukkasilta, vaan niiden tehtävä on vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön.

Kasvomaskin oikeaoppinen käyttö

Kun tarvitset kasvomaskia tai hengityssuojainta, on ensimmäinen tärkeä kriteeri tietenkin suojaustaso. Tunnista käyttöympäristössä olevat riskit ja valitse kasvomaski, jonka suojaustaso riittää suodattamaan pölyn, hiukkaset, roiskeet tai taudinaiheuttajat.

Kasvomaskin tulisi istua käyttäjälleen tiiviisti, minkä takia joudut ehkä kokeilemaan eri malleja. Suojan tulisi peittää suu, nenä ja leuka. Useimmissa maskeissa on yläreunassa tuki, joka puristetaan nenälle, jotta maski istuu tiiviimmin ja paremmin.

Kaikkia hengityssuojaimia ja kasvomaskeja tulisi käsitellä aina puhtailla käsillä, eikä siihen tulisi koskea käytön aikana. Likaantunut tai kostunut hengityssuojain vaihdetaan uuteen, ja kertakäyttöinen kasvomaski laitetaan aina suoraan roskiin. Uudelleen käytettävät kasvomaskit ja pisaravisiirit pestään valmistajan ohjeiden mukaan aina jokaisen käyttökerran välissä.